LIVE(T) I PARADIS

Lille Gatsby overrasker stadig!

22.04.2017

I påskeferien har jeg brukt tid på å bli kjent med lille Gatsby, og fy flate som jeg digger han! Han er så snill, nysgjerrig og rolig. Jeg bestemte meg en dag for a sjekke hvordan han reagerte om jeg står på noe høyere enn han, og gikk på tunsteinen. Gatsby tok det veldig fint. Jeg inviterte han opp på steinen og forventet at han kanskje ville ta den ene hoven på steinen, men han syntes det var for lite og gikk heller helt opp! Mens Gatsby sto der og nøt utsikten, kom mamma og Tuva i hastverk for å ta bilde. Det er ikke hver dag vi får en hest på steinen.

Gatsby overrasker meg stadig med hva han tar som en selvfølge, for eksempel å gå på rundballeplast! Jeg sto og holdt han, mens han tok noen skritt mot plastikken noen meter bort fra oss. Gatsby snuste først på den, før han neste sekund planta alle fire bein på plastikken.

Kjøpt meg hest!

09.04.2017

Og selvsagt måtte det være en til welsh cob! Vi hadde egentlig nok hester, men så kom jeg over en annonse i februar hvor jeg falt pladask for åringshingsten Storhaugs Gatsby fra Storhaug Welsh Stutteri i Røldal.

Endelig på fredag var dagen kommet for å hente ham. Oppdretter Hilde møtte oss i Seljord siden ho hadde med seg et par andre hester som skulle til Vestfold. Vi hadde bare sett han på bilder, men han var definitivt ikke styggere i virkeligheten! Vi kjenner oppdretteren fra før siden Morwena også kommer derfra, og var ikke redd for å hive oss rundt og kjøpe han usett. Vi har kjøpt hest på impuls tidligere også, og det har aldri vært dårlige kjøp.

Nå har jeg hatt han i to dager, og jeg er imponert over hvor rolig, selvstendig og sosial han er. Lar seg ikke stresse opp av hva som helst, ikke en gang en motorsag som ble satt i gang noen meter bort fra gjerdet han står. En nydelig kar å jobbe videre med, så får vi se om han blir avlshingst eller brukshest eller begge deler når han vokser til…

Foto: Storhaugs Welsh Stutteri

Trappebesøk

02.04.2017

Helice og Loi ble med opp på trappa i dag for å få litt kos. Det er ikke ofte vi har hester på trappa, og Loi syntes det var litt rart. Tanken slo oss at vi kunne jo prøvd å ta de med inn i huset, men det droppa vi. Vi har faktisk hatt hester inne i huset før, både unghester og Sølvar. Ingen av de gangene var det meningen å få de inn, de gikk løst på tunet og så tok de likegodt en tur inn.

På tur med hundene

26.03.2017

Denne uka har det ikke skjedd så mye, men underveis på turen med hundene kom jeg på at jeg kunne blogge om dette hvis jeg fikk et brukbart bilde. Hundene koser seg alltid på tur selv om de må venne seg til å gå mer i bånd nå som båndtvangen nærmer seg. Charisma fikk til og med tatt seg et lite bad i bekken, mens de andre hundene sto å lurte på hva ho holdt på med. Det som var litt utfordrende var rett og slett å ta bildet av alle hundene på ett bilde, men det gikk til slutt. Fin tur!

Jeg prøver meg på noe "nytt"

11.03.2017

I dag bestemte jeg meg for å tommekjøre Siljedokka på en liten tur. Jeg liker meg egentlig bedre ved siden av eller på hesten i stedet for å være bak, men i dag prøvde jeg meg på det.

Det gikk overraskende bra, jeg kan bare huske en gang jeg tommekjørte Siljedokka på banen. Siljedokka er en hest som har litt dårlig selvtillit og sliter til tider med å gå først enten det er på ridetur aleine eller med andre hester.

Det jeg synes er ganske kjekt med å trene ho på denne måten er at ho må til en viss grad gå utenfor komfortsonen sin, men samtidig om ho synes det er skummelt, kan jeg gå fram og støtte ho. 

Jeg tror ikke dette kommer til å bli den siste gangen jeg tommekjører ho :)

Katteliv

04.03.2017

Noe som ikke har kommet fram på hjemmesiden vår er at vi har katter. Selvfølgelig har vi katter! Vi har hatt ganske mange katter opp gjennom årene. Og kattunger. Så det er vel kanskje på tide at de får litt oppmerksomhet her inne? Vi har hatt katter så lenge jeg kan huske, på det meste hadde vi fem katter, og de fleste av dem har vi hatt lenge.

Nå har vi tre katter - Isabell, Aurora og Sansa. Isabell er en langhåret, gul primadonna som vi har hatt siden ho var kattunge, og nå har ho rukket å bli 15 år.

Aurora er en tidligere villkatt som bestefar tok inn vinteren 2009, og selvsagt endte det med at ho flyttet opp i katteflokken vår.

Sansa er det "nyeste" medlemmet i flokken som jeg nå har hatt i litt over to år. Ho fikk jeg fra Dyrebeskyttelsen fordi jeg ville "redde" en katt som ikke hadde noe ordentlig hjem. Ho har slått seg fint til ro hos oss, en merkelig katt med et temmelig "psyco" blikk.

Alle tre er nå sterilisert, og vi bidrar derfor ikke til alle de ikke planlagte kattungene som ender opp som villkatter rundt omkring. Våre katter lever fritt i hus og tun og stall og låve, og de har egen inngang (katteluke) som gjør at de kan bevege seg fritt ut og inn som de vil. Med eller uten mus i munnen (grøss)...

  • Isabell

  • Aurora

  • Sansa

Flokken på tur

05.02.2017

I går tok jeg og mamma med oss den ene hesteflokken vår på tur. Nordlandshestene og shettisene går i en flokk, mens cobene går i en annen.

Men hva gjør en når en skal ut med fem hester og er bare to personer? Jo, jeg rei Sølvar og hadde Sølja og Siljedokka som håndhester mens mamma loffa etter Helice og Loi. Jeg har aldri hatt to håndhester mens jeg rir, men det gikk overraskende bra, selv om mamma tok Sølja på vei tilbake siden ho og Sølvar dreiv å småkrangla litt.

Jeg er i alle fall veldig glad for at vi fikk kommet ut med fem hester på én tur. Det er ikke alle dager vi får til det!

Terna har flytta hjemmefra

29.01.2017

Torsdag 19. januar var dagen da Terna begynte den lange reisen til sitt nye hjem i Danmark. Mamma og pappa kjørte ho ned til Stokke til en hestetransportør hvor ho ble stående over natta. Transportøren hadde tidligere på kvelden kommet hjem med en hest som også skal til Danmark. Dagen etter ble Terna og den andre hesten hentet av Aina som skal kjøre de til Danmark om en måneds tid. I mellomtiden står de på gården til Aina i Søgne og blir gode venner før transporten videre.

De første dagene var det rart og ikke ha Terna på gården, og vi merket på resten av hesteflokken at de lurte på hvor det hadde blitt av Terna. Men det hjelper veldig å få oppdateringer som viser at de to smådamene har funnet tonen og trives som sørlendinger.

Terna trygt framme i Stokke

Håpløs vinter!

21.01.2017

Vinteren som startet med en liten halvmeter snø i begynnelsen av november var bare lureri siden den ble etterfulgt av to måneder med holke. Vi fikk et lite snølag forrige uke som ga oss nytt håp om litt vinterfølelse og greit føre for både to- og firbeinte, men så slo mildværet til på nytt. Ridebanen har IGJEN gått over til å bli en litt ruglete skøytebane, veien og store deler av tunet og hestehegnene har blitt skikkelig glasert. Og hestene ble sluppet på "beite" i skogen fordi vinterhegnene ble for glatte for andre gang i vinter. Vi har egentlig gitt opp vinteren nå, og satser på vår. I dag har det heldigvis begynt å tine litt, og regner med at i løpet av morgendagen vil det bli enda bedre. Snart blåveis kanskje?

Tid for å prøve noe nytt

15.01.2017

I dag var jeg og Morwena på en tur med mamma og Sioned. Siden Viel er opptatt med studier prøver jeg å få brukt Morwena av og til. Sist Viel var hjemme tok ho av bittet på hodelaget til Morwena og satte på cavemoren. Det er en blanding av hackmore og cavesson med et til sett tøyler. Jeg hadde aldri prøvd det, og bestemte meg for å ta utfordringen og prøve det ut. Vel. Egentlig var det vel mamma som overtalte meg til å prøve. Det var litt uvant med det ekstra tøyleparet, men det gikk seg bra til. Turen gikk veldig bra, selv om Morwena var en smule energisk.

Ut på tur

07.01.2017

I dag var jeg og mamma på en tur med tre av hundene og Terna. Ramses fikk være med pappa på jobb, så han gikk glipp av turen. Dette var første gang vi har gått med de sammen, noe som fungerte overraskende bra. Terna har nemlig vært litt innpåsliten på hundene og kommer bort og skal jage de. Underveis på turen bestemte jeg meg for å prøve å ha Mars og Terna sammen, noe som fungerte bra. Mars er egentlig ikke veldig glad i å være rundt hestene, bare når han selv vil. På vei tilbake begynte Terna å fjompe litt mot Mars, så da valgte vi å la han gå med de andre hundene.

Fôrhjørnet

18.12.2016

Til tider har vi vært litt irriterte på at hestene tråkker maten sin utover i hele boksen. Vi har lenge tenkt på å ordne et system som gjør at de kan ha maten sin på et sted.

Vi satte opp en myk gummimatte som er skrudd fast i et hjørne. Matten er så myk at den kan bøye seg når hestene bøyer seg ned for å få tak i høyet lengst nede. Likevel er matten stødig, og uten noe fare for at hestene skal skade seg på den.

Jeg og Viel var for noen år siden på et helgekurs hvor vi fikk øye på denne metoden. Vi synes det var kjempesmart, og endelig i dag fikk vi ordnet det.

Hestene synes det var litt rart og skummelt å komme inn i boksene sine. Alle cobene måtte blåse litt i nesa, før de kunne begynne på kraftfôret sitt. Både Lacour og Morwena har vært borti dette systemet tidligere.

Lacour var den første som begynte å spise høyet, mens Sioned brukte litt lengre tid. Morwena derimot ville ikke smake på høyet når vi fortsatt var der, men ho er i allefall ikke redd for matta for ho stilte seg opp med rumpa tett inntil matta og furta. Ho er nemlig en hest med sterke meninger, og furter dersom det er noe ho blir fornærmet for. 

Innslipp

10.12.2016

Selv om vi har ni hester, er det bare de tre cobene som er inne om natten. Resten går ute på utegang, noe som fungerer kjempebra.

Det er tydelig at hestene veit hvilken boks som er deres. Det eneste vi trenger å gjøre er å åpne grinda, så kommer de loffende inn i boksene. Vanligvis pleier Morwena og komme inn før Sioned, men i kveld var det litt omrokkeringer i rekkefølgen. Det at Morwena stoppet opp og så om Lacour hadde kommet inn, kom egentlig ikke som et sjokk. Ho er veldig avhengig av Lacour og er primadonnaen i cobflokken. Så i kveld, når ikke alt gikk som normalt for Morwena, så måtte ho se at Lacour hadde kommet seg inn før hun kunne gå inn i boksen sin. De er nå søte da...

Nymeria på besøk

13.11.2016

Vi har to av Charisma sine valper fra første kullet her i bygda. Tidligere i høst passet vi Cersei, men nå i helga passet vi Nymeria. Ingenting er bedre enn å kunne hjelpe venner med å passe på de små pelsbabyene.

Nymeria er en herlig liten frøken som er proppfull av kjærlighet, lykke og kos. Noe jeg synes er fascinerende er at det virker som de andre hundene ikke klarer å se forskjell på Nymeria og Charisma. Vi tror det har noe med at Nymeria er veldig lik moren sin, mer en Cersei for eksempel.

Ramses og Ravna er vanligvis ganske intense på å ha en ukjent hund som er i huset, men med Nymeria virker det som de heller tror de ser dobbelt opp av Charisma.

For oss er det helt naturlig å ha cockerne i sofaen, selvsagt så lenge de er rolige, noe Nymeria er helt vant med både hos oss og hjemme.

Det er i allefall kjempekoselig å kunne passe på Nymeria og Cersei, når det er behov for det!

Vinteren har kommet

5.11.2016

Da har vinteren funnet veien til Rollag. Både hester og hunder har løpt rundt med litt mer energi enn vanlig. Det tok i alle fall ikke lange tida før Sioned lå i snøen og rullet da vi satte hestene ut.

Jeg liker den første dagen med snø, da alle dyrene blir så glade og børner rundt i snøen! 

Vi liker dette snøføret, bare deilig myk snø, så krysser vi fingrene på at det holder seg slik en stund uten å bli holke.

 

Hengertrene Terna

11.10.2016

I går tok vi med oss Terna på første hengertur helt alene. Tidligere har vi hatt med Sølvar på hengeren siden han er veldig stødig. Terna var utrolig flink, og syntes ikke det var veldig rart å være på hengeren alene. Ho sto rolig og fint og spiste høy, og sto fortsatt rolig når vi tok ned baklemmen. Vi har henger med frontutgang, men synes det er greit at hestene lærer seg å rygge rolig og behersket ut etter kjøreturen. Det var heller ikke noe problem denne gangen. Terna flytter til Danmark en gang i november, og vi tror ikke kjøreturen skal bli noe stort problem for henne.

 

Trollspeiletkurs 8-9. oktober

9.10.2016

I helga har vi hatt Trollspeiletkurs her på gården. Vi fikk jammen plass til alle biler og hestehengere på gården, det som var det "største" problemet vårt. Det virket som alle deltagerne og instruktøren var veldig fornøyd med helga, noe som gjør at det er mye morsommere å arangere kurs for vår del.

En del av hestene til deltagerne kom allerede fredagkveld, pluss en som kom torsdagkveld. Fredagen vår var ganske hektisk ved først å ha dyrlegebesøk, ta i mot hester og handletur på butikken sent på kvelden, og hente instruktøren på bussen. 

Nå som kurset er over, alle har reist og jeg kjenner meg rimelig støl og sliten, gleder jeg meg allerede til neste kurs. Ingenting er bedre enn å lære nye ting, og være rundt mange som brenner for samme interessen for hest! 

Lader opp til kurshelg

2.10.2016

Neste helg, som er 8-9 oktober, blir det ridekurs her på gården. Vi har leid inn en instruktør fra Trollspeilet. Trollspeilet underviser ryttere som ønsker å ri på en klassisk korrekt måte, og vi har hatt flere kurs tidligere med fornøyde deltakere. Kursene har faktisk blitt så populære her i dalen at vi prøver å legge opp til to kurs i året - vår og høst.

Men før det braker løs er det en del planlegging og organisering for å få kurset til å gå rundt. Våre hester går fortsatt på beite, og vi låner bort stallplass og hegner til kursdeltakerne. En av de største utfordringene er hvordan vi legger opp kabalen med biler og hestehengere i det ikke veldig store tunet vårt. Denne helgen har gått med til å gå over gjerder, rydding av stall og vasking av utstyr og gjennomgang av oppstalling og ridegrupper/tidsplan for i alt 10 forventningsfulle ekvipasjer.

Vi krysser fingrene for at vi er i rute, at vi ikke har glemt noe viktig, at det blir fint vær og fornøyde hester og ryttere på Stall Bjønnåsen neste helg 🙂 

Forventningsfulle deltagere fra et tidligere kurs hos oss

Tunsteinen

25.09.2016

I tunet har vi en stor stein som vi kan bruke til mye forskjellig.

Da vi kjøpte gården for 17 år siden ble det gravd fram en stor stein fra tomta der vi skulle bygge på huset. De som jobba med tomta lurte på hva de skulle gjøre med den, og de ble nok litt overrasket da mamma sa den kunne bli liggende midt i tunet. Det har vi ikke angret på!

Steinen er suveren å bruke når vi skal gå på hestene (mindre belastning for dem når vi slipper å henge i stigbøylen på den ene siden). Den er også super til å trene hundene på og de hopper gjerne opp og poserer villig når vi har fotoshoot. Vi har til og med hatt hest på steinen!

Den har en liten fordypning som gjør at det blir liggende et lite vannspeil på den når det har regnet, og da bruker fuglene den som fuglebad og kattene bruker den som vannskål.

Og så er den fin å sette bålpanna på når vi skal grille. Helt suveren innretning som er brukandes til det meste...

Mars

18.09.2016

Tenkte å skrive litt om hunden min Mars og litt om rasen.

Mars er født i mars 2015, og kom til oss i juni 2015 som en 12 uker gammel omplasserings-hund. Han er av rasen eurasier. Det fulle navnet hans er Carve Canem Marcel Maximus, men blir til daglig kalt Mars og av og til Marcel.

Da han kom hadde han en elendig kropps-kontroll, og trillet nedover bakkene her. I dag har han bedre kroppskontroll, men det er ikke sjeldent en hører et brak når han feilberegner fart og lengde til døra. Eller når han prøver å hoppe ut gjennom et vindu, og glemmer å sjekke om det er åpent. Han har en fantastisk personlighet, og er lykkepelsen i huset. Han elsker å løpe rundt på tunet, gjerne med en oppvaskkost i munnen. Lurer litt på om han noengang kommer til å bli voksen.

Eurasieren er opprinnelig en blanding av samojed, keeshond og chow chow, men den er godkjent som en egen rase. Rasen ble godkjent i Norge i 2002. Da vi fikk vår første eurasier i 2003, var det 21 registrerte. I dag er det over 3 000. Eurasieren er en litt sær rase, som kan være reservert ovenfor fremmede. 

Lady Cersei på besøk

Våte bikkjer lukter godt...

11.09.2016

Vi er så heldige å få passe på Cersei av og til, og i går kveld kom hun på overnattingsbesøk. Cersei bor i Veggli og er en av valpene til Charisma fra Game of Thrones kullet som hun hadde i fjor.

Det er så greit å passe på henne fordi hun går så fint overens med Charisma. Charisma er først litt sur på starten, men så går de fint overens etterpå.

I dag fikk disse primadonnaene en fin tur i skogen hvor de fikk løpe løst og brukt litt energi. Bikkjer som er våte etter en lang tur i skogen med bading i bekker og gjørmehøl er fornøyde bikkjer som peser og smiler med hele fjeset og gir oss god samvittighet. Og fornøyde bikkjer liker vi. Konklusjonen er at våte bikkjer lukter godt. 

...og så sover de så godt etterpå :-)

Litt om meg

27.08.2016

Jeg heter Live, og jeg bor sammen med familien min på en gammel husmannsplass i Paradisgrenda i Rollag. Jeg har vokst opp med hester, hunder, katter, kaniner, høner, chinchillaer og hamstere. Og en skikkelig dyreglad familie.

Jeg er veldig glad i dyr, og har en stor interesse for hest. Mine to hester Siljedokka og Lacour tar mye av fritida mi, i tillegg til at jeg også trener de andre hestene jevnlig. Og så har jeg den vesle pelsbamsen min Mars (eurasier) på 26 kg som gjerne vil ut på tur eller bare fjompe løs rundt på tunet. Mye av bloggen vil nok naturlig handle om dyra våre.

Bloggen er skoleoppgave i faget kommunikasjon på Numedal vgs dette skoleåret. Jeg synes egentlig det er litt "kleint" å blogge, men vi får tro det går seg til 🤔 Nå er jeg i hvertfall i gang!

 

 

 

Overskrift

Jeg er en paragraf. Klikk her for å legge til din egen tekst og endre på meg. Jeg er en god plass der du kan fortelle din historie og la dine besøkende vite litt mer om deg.